Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, parte a comunității Eco Delta Dunării, cu sprijinul Romanian-American Foundation, a demarat in luna martie 2021 proiectul Eco destinații în Delta Dunării, dedicat transformării Deltei Dunării într-o destinație de ecoturism.

Proiectul a urmărit câteva obiective strategice: conservarea patrimoniului natural, consolidarea comunităților locale în rolul lor de protectori ai Deltei și dezvoltarea unei economii locale durabile și incluzive.

În plus, a vizat și schimbarea paradigmei turismului de la turism rapid și supraturism la turism lent/durabil. Călătoria în tihnă este o mentalitate. Călătoria lentă nu este benefică doar pentru turist, ci și pentru destinație, protejând comunitățile locale și mediul înconjurător, susținând afacerile locale.

Aceste obiective au fost atinse prin crearea unor rute de turism lent și comunicare susținută cu privire la cele 8 zone ale Deltei Dunării cu tot ceea ce au de oferit turiștilor. ​Rutele propun vizitarea întregii rezervații, lăsând în urmă ideea că doar câteva localități din Deltă au lucruri de oferit turiștilor. O parte din rute se axează pe fiecare zonă în parte, iar altele conectează zonele între ele.

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la avantajele turismului lent – ​​care înseamnă nu doar o înțelegere mai profundă a împrejurimilor, comunităților și culturii locale, ci permite vizitatorilor să formeze o conexiune mai puternică cu locurile vizitate și cu localnicii (prin întâlniri, discuții, ascultând poveștile oamenilor, participând în diverse activități cum ar fi corul, pescuitul etc, deprinzând noi abilități (cum să gătești peștele, de ex.).

Organizatori